Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Ajanvaraus

Varaa aikasi vastaanotolle!

Anatomian opetus

Täältä löydät tiedot tulevista kursseista!

 


Artikkelit

Lue kirjoituksia terveydestä!

 

 

Ärtyvän suolen hoito Osteopatialla

Lisätty 28.03.2016

Kuva: Gray´s AnatomyKuva: Gray´s Anatomy

Erilaiset suolisto- ja vatsaongelmat ovat yhä yleisempiä nykypäivänä. Toiminnallisten vatsavaivojen kuten ärtyvän suolen hoidossa tulee tietysti ensisijaisesti katsoa että ruokavalio on kunnossa, vähentää altistumista saasteille ja/tai kemikaaleille ja koettaa löytää ratkaisuja vatsaoireita provosoiviin henkisiin stressitekijöihin.

Erityisesti stressiperäisiä vatsaongelmia voi kuitenkin hoitaa myös osteopatialla.

Osteopatia tunnetaan yleisemmin tuki- ja liikuntaelinhoitomuotona, joka auttaa esimerkiksi selkävaivoihin. Vähemmän tunnettu osteopatian osa-alue on vatsa-alueen ja sisäelinten käsittely eli viskeraaliosteopatia. Sisäelimien lihas- ja sidekudosjännityksiä ja elinten hermotusta voidaan auttaa toimimaan paremmin käsin hoitamalla. Ärtyvän suolen hoitamisesta osteopatialla on tehty useita tutkimuksia (1. / 2. / 3. / 4.).

Osteopaattinen hoito suolistolle tehdään kevyin, mutta tarkoin ottein vatsan päältä, etsien liikerajoituksia ja jännityksiä suolen alueelta. Ärtyvässä suolessa helposti jännittyvät kohdat ovat esimerkiksi sulkijalihakset, joita ruoansulatuskanavan ja suoliston alueella on useita. Ne ovat rengasmaisia lihaksia, jotka jännittyessään kuristavat suolen kiinni. Tällöin voi seurata turvotusta, ilmavaivoja ja kipuja kun kaasut tai suolen sisältö ei pääse liikkumaan eteenpäin. Sulkijalihaksia voi rentoutaa osteopaattisella käsittelyllä ja tätä kautta jopa välittömästi helpottaa akuuttia vatsan turvotuksesta johtuvaa kipua.

Sulkijalihasten lisäksi vatsan alueelta voi käsitellä koko ohut- ja paksusuolen aluetta, riippuen siitä missä jännitystä tuntuu. Suoliston hoito on hellävaraista ja rentouttavaa ja sitä kautta vaikuttaa myös stressiä vähentävästi. Myös sisäelinten hermotus otetaan huomioon. Mikäli jännityksiä löytyy esim. paksusuolen alueelta, hoidetaan selänpuolelta alue josta paksusuoli saa hermotuksensa (T10-L2). Nikamaväleistä mobilisoidaan liikerajoitukset pois jotta kohde-elinten hermotus pääsisi toimimaan mahdollisimman vapaasti.

Osteopaatti Jutta Aalto

Lähteet:
1. 
Treatment of irritable bowel syndrome with osteopathy: results of a randomized controlled pilot study.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17716344

2. 
Treatment of refractory irritable bowel syndrome with visceral osteopathy: short-term and long-term results of a randomized trial.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23981319

3. Osteopathy improves the severity of irritable bowel syndrome: a pilot randomized sham-controlled study.
http://journals.lww.com/…/Osteopathy_improves_the_severity_…

4. 
Effectiveness of osteopathic manipulative therapy for managing symptoms of irritable bowel syndrome: a systematic review.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24917634