Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Ajanvaraus

Varaa aikasi vastaanotolle!

Anatomian opetus

Täältä löydät tiedot tulevista kursseista!

 


Artikkelit

Lue kirjoituksia terveydestä!

 

 

Osteopatian mahdollisuudet uniapneapotilaan hoidossa

Lisätty 19.01.2016
 Kuva: Gray´s AnatomyKuva: Gray´s Anatomy
 Osteopatia voi tarjota tukea uniapneapotilaan kehollisten jännitysten hoidossa, sitä kautta parantaa elämänlaatua ja auttaa painonhallinnassa liikkumisen helpottumisen myötä. Kaulanalueen ja rintakehän lihas- ja sidekudosjännityksiä voidaan hoitaa spesifisti potilaan tarpeiden mukaan. Osteopaattista hoitoa saaneiden uniapneapotilaiden yöllisissä hengityskatkoksissa on myös havaittu lyhenemistä pienen otannan tutkimuksissa. 
 Uniapnea on ylähengitysteiden ahtaumasta johtuva, yöllisiä hengityskatkoksia aiheuttava sairaus. Tyypillisiä oireita ovat kuorsaus, unenaikaiset hengityskatkokset ja päiväväsymys. Uniapneaa sairastaa Suomessa noin 150 000 ihmistä. Oireet voivat olla vaikeita, keskivaikeita tai lieviä. Tyypillinen uniapneapotilas on keski-ikäinen mies tai vaihdevuodet ohittanut nainen. Uniapnea on hieman yleisempää miehillä kuin naisilla, mutta myös lapset voivat sairastaa uniapneaa. (1.) 


Uniapneaan liittyy usein ylipaino ja hoidon yksi tärkeä osa-alue on painonhallinta. Tuki- ja liikuntaelinkivut saattavat estää tai hankaloittaa painonhallintaa, koska liikkuminen tuottaa kipua. Osteopatialla voidaan hoitaa monia tuki- ja liikuntaelinongelmia, minkä kautta voidaan edistää painonhallintaa helpottaen liikkumista. Lisäksi osteopatialla voidaan hoitaa hengitystä pallean ja muiden hengityslihasten kautta, sekä helpottaa rintakehän jäykkyyttä mobilisoimalla rintakehän niveliä, kylkiluita ja rintarankaa. Paikallisesti voidaan hoitaa kieliluun aluetta ja siihen kiinnittyviä lihaksia sekä kaularankaa, mikä helpottaa niskan- ja kaulan alueen jännitystä. Uniapneapotilaiden osteopaattinen hoito pitää siis sisällään esimerkiksi rintakehän ja hengityslihasten hoitoa, kaularangan ja kaulan alueen lihasten hoitoa sekä kallon alueen käsittelyä.

 

Osteopaattinen hoito on kuitenkin aina yksilöllistä ja se muodostuu haastattelun ja kehontutkimuksen perusteella. Uniapneapotilaiden hoidosta osteopatialla on tehty muutama pienen otannan tutkimus, joissa on havaittu yöllisten hengityskatkosten harventumista hoitojakson aikana. Tutkimuksissa hoito tehtiin rinta- ja kaularangan alueelle sekä hengityslihaksiin. Aiheesta kuitenkin tarvitaan lisätutkimusta, vaikka alustavat tulokset ovat positiivisia. (2. / 3.)

Lisää uniapneasta: http://www.uniapnea.fi
 
Osteopaatti Jutta Aalto
 
Lähteet:
1. Valtakunnallinen uniapneaohjelma 2002-2012, Sosiaali- ja
terveysministeriön julkaisu 2002
2. Osteopathy may decrease obstructive apnea in infants: a pilot study
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2500035/
3. Examination of the influence of osteopathy on the Obstructive Sleep Apnoea Syndrome
http://www.osteopathic-research.com/index.php?option=com_jresearch&view=publication&task=show&id=15143&lang=en