Osteopatia raskausaikana

Osteopatialla voidaan helpottaa raskauden aikana ilmeneviä kipuja mobilisoimalla kehoa hellävaraisesti sekä valmistaa äidin kehoa synnytykseen.

Keskiössä lannerangan, lantion ja lonkkien liikkuvuus

Raskausaika ja synnytykseen valmistautuminen on suurien kehollisten muutosten aikaa. Erityisesti lannerangan, lantion ja lonkkien toimivuus ja liikerajoituksettomuus on tärkeää synnytyksen kannalta. Synnytyksen aikana vauvan pitäisi päästä kääntymään lantiossa. Vauvan kääntymisen ja synnytyksen eri vaiheiden sujuvaa etenemistä varten on hyvä tarkistaa että lanneranka ja ristiluu joustavat kaikkiin liikesuuntiin, lonkan syvät ulkokiertäjälihakset sekä lantionpohjan lihakset eivät ole jännittyneet ja että äiti pääsee kyykkyyn esteettä, jolloin lonkissa on hyvä liikkuvuus ja lantionpohja pääsee aukeamaan riittävästi.

Osteopatia on miellyttävä hoitomuoto raskausaikana, koska kehon jännityksiä voidaan hoitaa erilaisissa asennoissa, ottaen huomioon mikä odottavalle äidille on mahdollista ja mukavaa. Raskaudenaikaisessa osteopaattisessa hoidossa kartoitetaan erityisesti lannerangan ja lanneselkäkalvon liikkuvuus, lanne-suolilihasten liikkuvuus, lantionpohjan ja lonkan lihasten liikkuvuus. Lisäksi on tärkeää että rinta-, vatsa- ja lantiononteloiden keskinäinen paine on tasapainossa.

Myös vatsanalueen leikkaukset tai pitkäaikaiset tulehdukset voivat aiheuttaa liikerajoituksia, joita voi osteopatialla hellävaraisesti käsitellä liikkuvammaksi, jotta kohtu pääsee vapaasti kasvamaan vatsaontelossa. Lue aiheesta lisää arpikudoksen mobilisointi.

Vatsaontelon oikeanlainen paine jopa tärkeämpää kuin kannatinligamentit

Sisäelimemme, kohtu ja munasarjat mukaanlukien, ovat ympäröityjä monikerroksisella sidekudoksella. Vatsanalueella sidekudosta on erityisen paljon johtuen sisäelimiä ympäröivästä vatsakalvosta (peritoneum). Sidekudokset pitävät elimiä paikoillaan ja välittävät nestekiertoa elimiin sekä toimivat kulkureitteinä verisuonille ja hermoille. Lantion alueella, kohtua ja munasarjoja ympäröi leveä ligamentti (broad ligament), joka on vatsapaidan (peritoneum) laskostuma. Lisäksi kohtu ja munasarjat kiinnittyvät niin häpyliitokseen, sivuille kohti suoliluita kuin ristiluuhun sidekudoksisilla ligamenteilla. Moniosaisesta sidekudoskannatuksesta huolimatta niin kohtu, kuin virtsarakko tai peräsuoli voivat laskeutua (laskeuma tai prolapsi). Osteopaattisesti ajatellen laskeumatapauksissa jopa kannatinligamenttejä merkittävämpää on sopiva paine lantio-ontelossa. Lantionalueen paineeseen vaikuttaa sekä vatsa- että rintaonteloiden paine. Esimerkiksi pallean pitkäaikainen jännitys voi vaikuttaa paineenvaihteluun rinta- ja vatsaontelon välillä, joka voi heikentää lantionalueen nestekiertoa ja aiheuttaa jatkuvaa painetta lantion sidekudosrakenteille. On tärkeää että pallea, rintakehä ja kaikki kylkiluut sekä vatsaontelo pääsevät liikkumaan esteettä. Näin luonnollinen paineenvaihtelu pääsee toimimaan ja lantionalueen elimet pysyvät luontaisesti kannateltuina. Tämä on merkittävää niin raskauden aikana kuin sen ulkopuolellakin.

Närästykseen ja hengitysvaikeuksiin pallean alueen käsittely

Erityisesti jos kohtu kasvaa suureksi voi ylävatsan alue tuntua ahtaalta. Koska päähengityslihas pallea sijaitsee ylävatsan alueella kylkikaarien sisäpuolella, sen liikkuvuus voi heikentyä. Tämä luonnollisesti vaikeuttaa hengitystä ja voi aiheuttaa myös närästystä, kun kohtu painaa mahalaukkua ylöspäin kohti pallealihasta. Palleaa voidaan rentouttaa useilla eri asennoissa tehtävillä osteopaattisilla tekniikoilla.

Löydä osteopaatti tukemaan raskautta ja synnytystä

Mikäli ajanvarauskalenteristani ei löydy aikoja, voin lämpimästi suositella osaavia, naisten- ja raskausosteopatiaan perehtyneitä osteopaattikollegoitani:

Naisten osteopatia Paula Saarelma, Töölö

Osteopaatti, kätilö Piritta Kuusela, Kallio

Osteopaatti Essi Pesonen, Helsinki / Nummela

Osteopaatit Erja Syvänne ja Laura Lee-Kamppila, Hietalahti Helsinki

Tietolähteenä artikkelissa käytetty Prof. Renzo Molinari:n Women´s Health and Pregnancy – an Osteopathic Approach kurssimuistiinpanoja.

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeessä noin kerran kuussa ajankohtaisia kuulumisiani, tiedotusta kurssitoiminnasta ja vastaanotosta sekä muuta kiinnostavaa kehoon, terveyteen ja elämään liittyen <3