Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Ajanvaraus

Varaa aikasi vastaanotolle!

Anatomian opetus

Täältä löydät tiedot tulevista kursseista!

 


Artikkelit

Lue kirjoituksia terveydestä!

 

 

Leikkausarven hoito

Lisätty 15.10.2014

Kuva: Gray´s AnatomyKuva: Gray´s Anatomy

”Käännyin osteopaatin puoleen juuri ennen sairausloman loppumista kaksi kuukautta leikkauksen jälkeen, koska kivut eivät olleet siihen mennessäkään vielä helpottaneet. Jo ensimmäisen käynnin jälkeen kivut puolittuivat ja pystyin vähentämään kipulääkitystä oleellisesti.”

-nainen, 54 vuotta

Asiakkaan kokemus sylkirauhasleikkauksen jälkeisestä arven kuntoutuksesta. Hermoon kiinni kasvanut arpi aiheutti kasvohermon akuutin halvauksen, johon saatiin helpotus kiinnikkeisen arven mobilisaatiolla.

"Työterveyslääkäri lähetti minut kurkku- ja nenäerikoislääkärille hengitysvaikeuksien vuoksi. Lääkäri epäili kasvainta kurkunalueella. Epäily osoittautui oikeaksi magneettikuvauksessa. Vasemman sylkirauhasen syvästä osasta lähtöisin oleva kookas kasvain poistetiin. Leikkaus suoritettiin päiväkirurgiassa. Kasvain oli halkaisijaltaan 5 cm ja haarakkeinen, mutta onneksi hyvänlaatuinen. Leikkausviilto ulottui vasemman korvan yläosasta kaulalle ja edelleen leuan alle. 

Lääkitys auttoi aluksi kipuihin sairaalassa leikkauksen jälkeen. Kotiin palatessani kirurgi ennusti haavan paranevan nopeasti – neljä viikkoa riittäisi sairausloman pituudeksi. Kasvohermoja oli jouduttu venyttämään voimakkaasti ja kasvojen vasen puoli oli halvaantunut. Hermoja ei onneksi jouduttu katkaisemaan, joten hermotoiminnan odotettiin palautuvan. Leikkauksesta saattaisi jäädä haitaksi kiputuntemus aina ensimmäisen puraisun yhteydessä. Haavanhoito-ohjeiden lisäksi minkäänlaisia kuntoutusohjeita ei tässä yhteydessä annettu.

Haavateipin poisto ja kaikkien tikkien poisto viikon kuluttua vähensivät haavan alueella tuntunutta nipistelyä. Sen sijaan vasen puoli kasvoista alkoi jännittyä ja kovettui aivan kuin raskauden aikana vatsan pinta kovettuu supistusten yhteydessä. Tiedustelin leikkauksen tehneeltä lääkäriltä ohjeita ja hän kehotti käyttämään kipulääkkeitä edelleen.

Sairausloman lopussa kivut pahenivat ja pään kääntäminen oli kivuliasta. Kävin työterveyslääkärillä, joka kirjoitti lisää kipulääkkeitä ja sairauslomaa ja varasi ajan erikoislääkärille. Erikoislääkäri totesi haavan parantuneen hyvin ja koko leikkauksesta parantumisen vievän noin vuoden. Edelleenkään kuntoutusohjeita ei annettu.

Käännyin osteopaatin puoleen kaksi kuukautta leikkauksen jälkeen juuri ennen sairausloman loppumista, koska kivut eivät olleet vieläkään helpottaneet. Jo ensimmäisen käynnin jälkeen kivut puolittuivat ja pystyin vähentämään kipulääkitystä oleellisesti. Osteopaatin antamien kuntoutusohjeiden avulla kasvojen alueen lihakset rentoutuivat ja halvaantunut kasvojen alue alkoi reagoida. Neljän kuukauden jälkeen leikkauksesta kasvojen motoriikkaa oli palautunut hyvin ja kiristävä tunne leikkausaluella on enää vain hetkittäistä. Lääkärin mukaan olen parantunut odotettua nopeammin. Ilman osteopaatin hoitoja ja neuvoja odottelisin todennäköisesti edelleen kipujen lieventymistä ja kasvojen parantumista."

                                                                                                -nainen, 54 vuotta

 

 

Kertomus osteopaatin näkökulmasta: Asiakkaan leikkausarpi oli kiinnikkeinen. Arpea tunnustellessa huomasi, että se oli kiinnittynyt leukaperään sekä erityisen vahvasti alaleuan takakulman pehmytkudoksiin. Sylkirauhasen läpi kulkee muun muassa suupielen lihaksiin yhdistyvä kasvohermo. Asiakkaan kasvain oli leikattu juuri tästä paikasta. Asiakkaan vasen suupieli roikkui alhaalla eikä totellut komentoja, sillä hermo ei toiminut. Jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen suupieli alkoi liikkua. Kiinnikkeiden mobilisaatiolla eli arven hoidolla saatiin aikaan vaikutus hermon toimivuuteen. Tästä voidaan päätellä, että vaikka hermoa ei leikkauksessa vahingoitettu, leikkauksesta syntynyt arpi kasvoi kiinni hermoon ja näin rajoitti sen toimintaa. Omahoitona asiakkaalla oli arven kevyt hieronta eli kotimobilisaatio sekä puremalihasten ohimo-osan venytys. Arpien hoidon suhteen kannattaa aina ottaa yhteys ensin osteopaattiin, jolloin tarkan tutkimuksen, hoidon ja täsmällisten kotiohjeiden avulla saadaan paras lopputulos.

Katso lisää arven hoidosta artikkelit osiosta.