Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Ajanvaraus

Varaa aikasi vastaanotolle!

Anatomian opetus

Täältä löydät tiedot tulevista kursseista!

 


Artikkelit

Lue kirjoituksia terveydestä!

 

 

Rintarankakipu

Lisätty 23.11.2015


Kuva: Gray´s AnatomyKuva: Gray´s Anatomy

"Osteopatia auttoi, yläselän oireet poistuivat. Ja heti kun alkaa vähänkin oireilla tiedän, mitä tehdä."

-Sanna, 50 vuotta.

 

Tietoa rintarangan ja lapavälin on kipuilusta sekä oireista kärsineen asiakkaan kokemus osteopaattisesta hoidosta.

Rintarangan ja lapavälin kolotus yläselässä on yleinen vaiva. Rintarangan alue on selkärangan jäykin osa. Tämä johtuu siitä, että rintarangan nikamiin niveltyvät kylkiluut rajoittavat rangan liikettä.

Rintarangan alueella sijaitsee myös niin sanottu stressihermostomme, eli autonomisen hermoston sympaattiset gangliot. Osteopaattisen ajattelun mukaan ylikuormitus sympaattisessa hermostossa, eli liika stressi, voi aiheuttaa oireita rintarangan alueelle, lapaväliin, rintakehään ja jopa käsiin ja päähän, sillä sympaattinen hermosto säätelee myös käsien ja pään verenkiertoa. 

Parhaiten rintarankaa voi hoitaa kiertoliikkeillä. Myös rintarangan hallitut taaksetaivutukset voivat auttaa kolottavaa lapaväliä. Hengityksen yhdistäminen liikkeisiin on erityisen hyödyllistä, sillä hengityksellä voi mobilisoida rintarangan niveliä

Rintarankakipu on yleinen syy hakeutua osteopaatin vastaanotolle. Osteopaattisella hoidolla voidaankin auttaa kipuilevaa rintarankaa tehokkaasti. On syytä muistaa myös mahdollisimman tarkan tutkimuksen tekeminen kivun alkuperästä. Myös rintarankaan voi säteillä kipua muista rakenteista kuin rintarangasta. Esimerkiksi kaulan etuosassa sijaitsevien hengityslihasten triggersäteily voi ilmetä kipuna lapavälissä

Seuraavassa erään asiakkaani tarina. 

Asiakas saapui vastaanotolleni rintarankakivun vuoksi. Haastattelussa selvisi, että vaikka hän oli fyysisesti aktiivinen, hän teki paljon paikallaan istumista vaativaa työtä. Sen lisäksi töissä oli juuri päättynyt pitkään jatkunut stressiä aiheuttanut jakso. Kertoessani rintarankakivun liittyvän mahdollisesti istumisen lisäksi myös stressiin, hän vaikutti kiinnostuneelta ja helpottuneelta.

Asiakkaalle tehtiin kolme hoitoa noin kahden viikon välein ja näiden lisäksi yksi hoito muutaman kuukauden kuluttua hoitosarjasta. Hoidot sisälsivät tutkimuksen ja haastattelun lisäksi rintarangan mobilisointia. Mukaan annettiin myös yksinkertaiset itsehoito-ohjeet, jotka koostettiin sen mukaan, mikä liikesuunta hänen rintarangassaan kaipasi eniten liikettä ja mikä taas toimi hyvin.

Kolmen kuukauden kuluttua viimeisestä hoidosta pyysin asiakkaalta arviota osteopatian hyödyllisyydestä oireen kannalta. Palaute oli seuraavanlainen:

 

"Moikka Jutta, hyvin on mennyt!

Loman jälkeen, kun autoilu työstä johtuen on taas lisääntynyt, saa rintarangan kanssa olla tarkkana; muistaa tehdä liikkuvuusharjoituksia, venytellä ja hengitellä. Eli enemmän ne vaivat minulla tulee liikkumattomuudesta; autossa ja työpöydän ääressä istumisesta. 

 Mutta tällä hetkellä siis asiat hyvällä tolalla eli hoidostasi ja neuvoistasi on ollut valtavasti apua. Arvioisin siis että osteopatia auttoi, sillä oireet poistuivat. Ja heti kun alkaa vähänkin oireilla tiedän, mitä tehdä."

-Sanna, 50 vuotta