Osteopatia
Osteopatia on käsillä tehtävää kehonhoitoa, eli manuaaliterapiaa, joka perustuu anatomian tuntemiseen ja kehon fysiologisten toimintojen ymmärtämiseen. Osteopaatti tutkii ja hoitaa lihaksia, sidekudoksia, niveliä ja selkärankaa, hermoja sekä nestekiertoa. Hoidon pyrkimyksenä on palauttaa kudosten normaali liikkuvuus, toisinaan hyvin hienovaraistenkin liikkeiden kautta. Käsin tehtävät tekniikat ovat hellävaraisia ja asiakkaan kehoa kunnioittavia.
Yksinkertaistettuna osteopaatti etsii liikkumattomat kohdat kehosta ja pyrkii saamaan ne liikkumaan tasapainoisesti suhteessa muuhun kehoon.
Varsinaista hoitoa edeltää kattava tutkimus, jossa tarkastetaan koko kehon tasapaino silmämääräisesti ja käsin tunnustelemalla. Osteopaatti kiinnittää erityistä huomiota ryhtiin, lantion ja selkärangan muotoon ja liikkuvuuteen sekä oirekohtaan mahdollisesti vaikuttaviin kudoksiin. Hoidon aikana osteopaatti kertoo relevanteista löydöksistä asiakkaalle ja näin tietoisuus oireen luonteesta kasvaa.
Tutkimuksessa otetaan huomioon myös mahdolliset vasta-aiheet ja vakavat oireet. Mikäli tällaisia ilmenee, osteopaatti ohjaa asiakkaan lääkärintutkimuksiin tarvittaessa saatekirjeen kanssa.
Tyypillisiä osteopatialla hoidettavia
tuki- ja liikuntaelinvaivoja:
- lihaskipu ja -jännitys, sekä
lihasepätasapainosta johtuvat ongelmat - Iskiaskipu, rannekanavaoireyhtymä ja muut hermopinteet
- leikkausarpien hoito, arpikudoksen mobilisointi
- tennis-/golf-kyynärpää ja muut rasitusvammat
- niska-, hartia- ja olkapääongelmat
- päänsärky ja purentavaivat
- lonkkakivut ja lonkan bursiitti
- alaselkä- ja lantiokivut sekä liikerajoitukset
- polvikivut ja penikkatauti
- jalkaterän kivut ja kantaluupiikki
- trauman ja onnettomuuksien jälkeinen kuntoutus
- asentoon liittyvät ongelmat, kuten eteentyöntyneen
pään tai notkoselän aiheuttamat oireet
Syy ei aina ole siellä missä kipu tuntuu
Liikerajoitukset ja jännittykset voivat aiheuttaa kipua, mutta aina kipupaikka ei ole siellä missä liikerajoitus on.
Esimerkiksi toispuoleinen alaselkä kipu voi johtua lantion liikerajoituksesta. Jos lantion oikea puoli ja Si-nivel on jäykempi kuin vasen, voi kipu tuntua myös vasemmalla puolella, koska lantion vasemman puolen kudokset joutuvat venyttymään.
Sekä liikerajoitus että sen aiheuttama kompensaatio voivat siis molemmat aiheuttaa kipua. Osteopaatti auttaa sinua tunnistamaan mekaniikan kivun takana.
Osteopaattinen hoito lievittää kipua yleensä nopeasti, mutta pidän myös omatoimista liikeharjoittelua erittäin tärkeänä osana kuntoutusta, jotta oireet eivät uusiudu ja saadaan aikaiseksi pysyviä muutoksia kehon toimintaan.
Esimerkkeinä ilmiöstä, jossa kipu tuntuu muualla kuin mistä se aiheutuu ovat myös hermo-oireet ja lihassäteilyoireet (trigger-pisteet), jotka voivat matkustaa pitkänkin matkan päähän oireen aiheuttavasta kohdasta.
Osteopaattisen tutkimuksen ja hoidon jälkeen saat lisää tietoa oireidesi syystä, helpotusta kipuun ja itsehoito-ohjeita!
Mitä vastaanotolla tapahtuu?
Mitä vastaanotolla tapahtuva tutkimus, kehonkartoitus ja hoito pitää sisällään? Mitä voi odottaa ja miten valmistautua tapaamiseen?
Osteopaatilla voit oppia lisää itsestäsi
Seuraavat vapaat aikani näet nettiajanvarauskalenterista, linkki alla!