Terapeuttiset harjoitteet
Terapeuttiset harjoitteet voivat olla mitä vain tietoisesta hengityksestä, yksityiskohtaiseen lihasten aktivoimiseen. Eri kudoksille ja ongelmille on erityypisiä harjoituksia, esimerkiksi hermot hyötyvät liu’utusliikkeistä ja jänteet vetolujuutta kasvattavista voimaharjoitteista. Nivelet pitävät pumppaavista liikkeistä ja tuntoaistin kautta toimivat harjoitukset voivat tuoda tarpeellista apua esimerkiksi ergonomisiin haasteisiin.
Tärkeintä terapeuttisessa harjoittelussa on tilanteen kartoitus, jotta valitaan oikeat liikkeet oikeaan aikaan. Esimerkiksi tilanteeseen nähden liian edistynyt liike voi pahentaa oireita tai viedä kuntoutumista jopa taaksepäin. Siksi harjoitteet toimivat parhaiten yksilöllisesti valittuina ja seurannan kanssa, progressiivisesti kohti tavoitteita edeten.
liikekontrollin kartoitus – kinetic control
Ensikäynnillä kartoitan oireilevan kehon alueen liikekontrollia testaavilla liikkeillä. Yksinkertaisesti liikekontrollin testaamista voisi kuvailla oirekuvaan sopivien yksipuolisten liikemallien kartoittamiseksi.
Esimerkiksi jos alaselkäsi tulee kipeäksi pitkään istumisesta, testaan alaselkäsi liikekontrollia koukistussuuntaan. Testeillä nähdään onko sinulla yksipuolinen liikemalli, jolloin alaselkäsi pyöristyy liiallisesti ja useiden eri liikkeiden yhteydessä. Tärkeämpää kuin kehon muoto on se, osaatko pitää tahdonalaisesti selkäsi neutraalissa asennossa liikkeissä, joissa se helposti pyöristyisi. Liikekontrolliharjoitteet vaativat erittelykykyä ja hermotuksen sujuvaa toimintaa.
Usein liikekontrollihäiriöt ovat kehon tiedostamattomia automaatioita, liikkeitä jotka tapahtuvat ajattelematta. Liikekontrollihäiriö ei välttämättä aiheuta kipua, mutta jos liikemalli toistuu liian usein, saattavat kudokset ärtyä ja kipeytyä.
Yleensä harjoitteet ovat samantyyppisiä kuin testiliikkeet, mutta ne valitaan aina asiakkaan tasolle sopivaksi mukaan. Liikkeen pitäisi olla haastava, mutta ei liian vaikea. Kun annetut liikkeet sujuvat helposti, on aika päästää niistä irti ja vaihtaa vaikeampaan harjoitukseen, jos tarve on.
Tyypillistä liikekontrolliharjoittelulle on harjoitteiden lyhyt kesto, 2 minuuttia per liike ja maksimissaan 3 liikettä. Näin 6 minuutin päivittäisellä täsmäharjoittelulla päästään pikkuhiljaa haluttuun lopputulokseen.
Liikekontrolliharjoittelu sopii erityisen hyvin kivusta kuntoutumiseen, kipu muuttaa kontrolliamme häiritsemällä hermojen toimintaa. Lisäksi siitä voi olla hyötyä esimerkiksi yliliikkuvan kehon hoidossa, se auttaa tiedostamaan tarkemmin missä asennossa keho on ja mitä liikutettavien kehonosien viereisissä osissa tapahtuu.
Liikekontrolliharjoitteet ovat kevyitä, joten ne eivät sovi ongelmiin joissa keho kaipaa yksinkertaisesti enemmän kuormitusta. Voisi sanoa että liikekontrolliharjoitteet ovat hyviä alkuvaiheen harjoitteita kivusta kuntoutumiseen, jotta päästään harjoittelemaan suuremmilla kuormilla.
Tärkeämpää kuin kehon poikkeava rakenne, vaikkapa korostunut notkoselkä, on sen toimintakyky. Notkoselässä ei välttämättä ole liikekontrolliongelmaa ojennussuuntaan, tarkoittaen sitä että jos selän hallinta on hyvä, se ei välttämättä notkistu liiallisesti testiliikkeissä vaikka muoto voisi viitata siihen suuntaan.
Jutta Aalto
harjoitteet yhdessä manuaaliterapian kanssa
Liikerajoitukset voivat aiheuttaa liikekontrollihäiriöitä ja sen takia parhaiten harjoitteet toimivat mielestäni yhdessä manuaaliterapian kanssa. Olen vastaanotollani havainnut että lihasten aktivaatiokyky saattaa parantua manuaalisen käsittelyn jälkeen. Alkuun mahdottoman tuntuinen liike onnistuukin helpommin hoidon jälkeen.
Toisaalta täsmälliset liikekontrolliharjoitteet ovat tuoneet parempia tuloksia vastaanotollani. Manuaalinen terapia helpottaa yleensä kipua nopeasti ja tehokkaasti, mutta oireet voivat palata takaisin, jos ei tehdä tietoista muutosta siihen miten kehoaan käyttää.
pienillä teoilla voi olla suuri vaikutus
Aina terapeuttisen harjoittelun ei tarvitse olla niin tarkkaa ja teknistä. Joskus yksinkertaisetkin liikkeet tuovat yllättävän paljon apua. Esimerkiksi pitkällekin edenneen polvien nivelrikon aamukipu ja jäykkyys saattavat lievittyä huomattavasti jos otetaan tavaksi tehdä sängyssä ennen ylös nousemista pari minuuttia ilmapyöräilyä polvia vetreyttämään.
Stressaavissa tilanteissa oma hetki hengitellen otsa lattiaa vasten joogasta tutussa lapsen lepoasennossa voi tuoda merkittävästi rentoutta kehoon sekä tilaa mieleen, tunteisiin ja koko olemukseen.
Minusta harjoitteissa on tärkeää että asiakas ymmärtää mitä tehdään ja miksi ja kokee harjoitteen hyödyt oman kehonsa kautta.
Annan harjoitteita yleensä 1-3 kappaletta, niin että niiden tekemiseen ei kulu 10 minuuttia pidempää. Täsmäharjoitteisiin saattaa riittää parikin minuuttia päivässä!
Pienillä teoilla on suuri kertautuva vaikutus kun ne otetaan mukaan jokapäiväiseen rutiiniin. <3
Mitä vastaanotolla tapahtuu?
Mitä vastaanotolla tapahtuva tutkimus, kehonkartoitus ja hoito pitää sisällään? Mitä voi odottaa ja miten valmistautua tapaamiseen?