Mitä vastaanotolla tapahtuu
Tullessasi ensimmäistä kertaa vastaanotolleni, aloitamme laajemmalla haastattelulla, jossa kartoitetaan tulosyy ja siihen vaikuttavat tekijät.
Tavallinen syy vastaanotolle hakeutumiseen on jonkinlainen kipu tai muu epämiellyttävä tuntemus kehossa. On tärkeä muun muassa tietää mikä pahentaa ja mikä helpottaa oireita. Jatkokysymyksillä ja oirekuvalla voidaan jo jonkin verran päätellä onko ongelma hermo-, lihas-, faskiaperäinen tai mahdollisesti jotain muuta, vai onko kyseessä pitkittynyt kipu, jolloin kuntoutusta lähestytään eri näkökulmasta.
Myös elämäntilanteella on merkitystä, oletko perusterve, onko sinulla poikkeuksellista stressiä elämässäsi, miten nukut sekä kuinka paljon ja millä tavoin liikut. Myös historiassa tapahtuneet onnettomuudet tai leikkaukset voivat vaikuttaa kehon toimintaan. Kaikki lähtee liikkeelle siitä että opin tuntemaan sinut ja tilanteesi paremmin, sillä tuntemalla historian ja olosuhteet mistä tulet, voidaan ymmärtää paremmin nykytilaa.
Oma filosofiani on, että mikä tahansa ongelmasi on, kuunteleminen ja vuorovaikutus on erittäin tärkeä osa työtäni. Jokainen ihminen on uniikki ja joskus oirekuva on selkeämpi, joskus vaihtelevampi. Tehtäväni on myös selventää sinulle mitä on tehtävissä vastaanotolla manuaali ja liiketerapialla ja mitä muilla valinnoilla, joihin voit itse vaikuttaa. Perusteellisella haastattelulla ja testauksella pystytään myös arvioimaan onko oirekuvassa jotain sellaisia viitteitä, jotka tarvitsisivat jatkotutkimuksia esimerkiksi lääkärissä tai muun tyyppistä terapiaa.
kattava tutkimus
Haastattelun jälkeen tutkin kehon liikkuvuutta sekä yleisesti että tarkennetusti, niiltä osin, mikä on aiheellista suhteessa tulosyyhyn. Teen erotusdiagnostisia testejä, joilla tarkennan mistä kudoksesta oire voisi olla peräisin. Testeihin lukeutuu mm. eri asennoissa tehtyjä vastustettuja lihasjännityksiä, pinnetestejä, eri rakenteiden kuormitustestejä sekä hermojen toimintaa kartoittavia testejä. Riippuen oirekuvasta teen yleensä myös liikekontrollitestejä, eli erilaisia liikkeitä joilla kartoitetaan lihasten monipuolista toimivuutta ja kehonhallintaa.
Myös testausvaiheessa kommunikointi on tärkeässä osassa, minulle on tärkeää että tiedostat ja huomaat itse oman kehosi kautta mistä oire provosoituu, mistä se voisi johtua ja onko siihen vaikuttavia tekijöitä viereisissä rakenteissa, jotka eivät välttämättä oireile, mutta toimimattomuudellaan voivat ylläpitää ongelmaa.
Tutkimusta varten on hyvä pukeutua kiristämättömiin vaatteisiin, jotta kehon liikuttelu kaikkiin suuntiin onnistuu esteettä.
Osteopaattinen hoito ja kotiharjoitteet
Tutkimuksen jälkeen teen hoitosuunnitelman johon yleensä sisältyy osteopaattista hoitoa eli manuaaliterapiaa sekä kotiharjoitteet. Toisinaan olen hoidon suhteen minimalisti. Jos se sopii tapaukseen haluan nähdä mitä tarkka hoito ja muutamat kohdennetut harjoitteet saavat aikaiseksi. Näin voidaan myös oppia mikä auttaa ja mikä ei, kun ei yritetä tehdä kaikkea kerralla. Yleensä muutaman hoitokerran jälkeen selviää tarkemmin mikä on vaivan laatu ja mitä asialle on tehtävissä hoidon, harjoitusten tai muun itsehoidon kautta.
eettiset periaatteet
Ajattelen että kuntoutumiseen ja parantumiseen liittyy vahvasti toiveikkuus ja visio paremmasta. Siksi pelottelu ja henkinen manipulaatio ei kuulu hoitotyöhöni. Minun tavoitteeni on parhaani mukaan auttaa sinua polullasi niin kauan kuin se tuntuu mielekkäältä ja muutoksia tapahtuu. Kuuntelen herkästi mikäli oireet vaikuttavat lääkärin tutkimusta tarvitsevilta ohjaan lääkäriin tarvittaessa saatekirjeen kera. Tunnen myös rajani ja suosittelen mielelläni erikoistunutta kollegaani tai muuta hoitomuotoa, jos se tuntuu aiheelliselta. Hoitosuhde, jossa oireet eivät helpotu tai vähintään muutu toivoa antavasti, tarvitsee toista lähestymistapaa.
Harvoin elämä tai parantuminen kuitenkaan etenee lineaarisesti. Erityisesti stressiperäiset oireet saattavat vaatia jonkinlaisia elämänmuutoksia, joita on usein vaikea tehdä nopeasti tai kerralla. Joissain tapauksissa myös kärsimystä aiheuttavien oireiden lievittäminen voi olla hyvä tavoite, jos tilanne on sellainen että oireiden parantuminen kokonaan on epätodennäköistä.
Selittämättömät kivut sen sijaan voivat herättää hämmennystä ja pelkoakin, varsinkin jos ne estävät sinua tekemästä mitä haluat. Vastaanotolla pyrin parhaani mukaan avaamaan ongelman mahdollisen lähteen, siihen vaikuttavat tekijät ja yhdessä pohtia kuinka voit itse vaikuttaa siihen että kipu tai muu poikkeava kehon toiminta helpottaisi.
Meillä on usein enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa kipuihimme ja ongelmiimme kuin mitä itse ajattelemme. Lämpimästi tervetuloa vastaanotolle tutustumaan itseesi!
Jutta aalto
Varaa aikasi
Seuraavat vapaat aikani näet ajanvarauskalenterista, linkki alla!