Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Ajanvaraus

Varaa aikasi vastaanotolle!

Anatomian opetus

Täältä löydät tiedot tulevista kursseista!

 


Artikkelit

Lue kirjoituksia terveydestä!

 

 

Kinetic control – liikekontrollihäiriöiden tutkiminen ja terapeuttinen harjoittelu​

Lisätty 13.08.2019

Kuva: Gray's anatomyKuva: Gray's anatomyLisäosaamista sekä vastaanottotyöhön että anatomian opettamiseeni tuo jatko-opiskelemani Kinetic control, eli liikekontrollihäiriöiden tutkiminen ja hoitaminen tarkasti ohjatuilla harjoitteilla. 

Kinetic Control on koko kehon lihaksiston toimintaa tutkiva, testaava ja ohjaava metodi. Se on fysioterapeuttien kehittämä tarkka ja analyyttinen, biomekaniikkaan ja toiminnalliseen anatomiaan perustuva tapa havainnoida ja normalisoida kehon toimintaa. 

Tutkimus tapahtuu erilaisten suhteellisen yksinkertaisten liikkeiden kautta. Liikkeiden avulla havainnoidaan liikkeen puhtautta suhteessa lihaksiston keskimääräiseen, normaaliin toimintaan. Liikkeestä havainnoidaan mahdollisia muuntuneita liikemalleja. Muuntuneessa liikemallissa jokin liikkeeseen normaalisti osallistuvan lihaksen viereisistä lihaksista alkaa avustaa liikkeessä. Tällöin liikkeestä pääasiassa vastaavassa lihaksessa on aktivoitumisongelma, eli sen hermotus ei toimi oikeaan aikaan suhteessa viereisten lihasten supistumisliikkeeseen. 

 

Kinetic Control siis mittaa kehon hallintaa ja lihaksiston oikea-aikaista toimintaa. Muuntuneita liikemalleja kutsutaan liikekontrollihäiriöiksi. Liikekontrollihäiriö voi johtua kivusta. Kipu aktivoi suuria pinnallisia lihaksia ja vähentää pienempien yksittäisten nivelten yli kulkevien tukilihasten toimintaa. Tällöin liikettä hallitsevat ja säätelevät pienemmät tukilihakset eivät pääse aktivoitumaan kunnolla liikkuessa. Tämä taas johtaa hallitsemattomaan liikkeeseen, joka muodostaa riskin kivun tai vaivan uusiutumiseen.

 

Liikehäiriömallit voivat johtua myös yksipuolisesta harjoittelutavasta, erityisesti jos käytetään aktiivisesti suuria voimaa tuottavia lihaksia, ja asentoa ja sen hallintaa säätelevät harjoitukset jätetään vähemmälle. 

 

Liikekontrollihäiriö voi olla kivuton, mutta kipu aiheuttaa usein liikekontrollihäiriön. Lihasten toiminnan muutos kiputilanteessa on täysin normaalia ja sen on osaltaan tarkoitus suojata kehoa, jotta se pääsee parantumaan. Esimerkiksi nivelkivussa isot lihakset rajoittavat nivelen liikettä, jotta se ei vaurioituisi enempää. Kipu paranee yleensä viimeistään muutamassa viikossa, mutta liikekontrollihäiriö eli lihasten toiminnan muutos saattaa jatkua, mikä voi johtaa kivun uusiutumiseen. 

 

Kinetic Control eli liikkeen hallinnan tutkimus ja kehon tasapainotus oikeilla täsmäharjoitteilla voi myös ennaltaehkäistä kehollisia ongelmia. Erityisen suuri merkitys lihaksiston tasapainolla on paljon liikkuville ihmisille: se lisää liikkeen sujuvuutta ja taloudellisuutta. 

 

Muuntuneet liikemallit aiheuttavat myös jäykkyyttä ja kireyttä ylityöllistetyissä, yleensä kaksi niveltä ylittävissä lihaksissa. Jos sinulla on jatkuvasti lihaskipua tai jäykkyyttä tietyissä kehon osissa, Kinetic Control-mallin avulla tutkittaisiin, miksi kyseiset kohdat ovat jatkuvassa ylikuormitustilassa. Liikekontrollihäiriön korjaaminen harjoitteilla auttaa yleensä jännityksiin ja lihasten rasituksesta johtuviin kipuihin. Tarvittaessa käsittelen kehoa myös manuaalisesti osteopaattisilla tekniikoilla, jotta saan ylirasittuneet kudokset rentoutumaan. Kivut kuitenkin palaavat yleensä takaisin, jos jännityksen ja ylirasituksen alun perin aiheuttanutta liikekontrollihäiriötä ei korjata.

 

Liikekontrollin tutkiminen ja testaus sekä täsmäharjoitteet voivat estää kivun uusiutumisen. Tule vastaanotolleni ottamaan kehosi takaisin haltuusi!

***

TUTKIMUKSIA Kinetic Control:sta

***

Juttu opettajastani Kari Niemestä ja Kinetic control:sta Suomessa