Asiakkaiden kokemuksia

Leikkausarven hoito

”Käännyin osteopaatin puoleen juuri ennen sairausloman loppumista kaksi kuukautta leikkauksen jälkeen, koska kivut eivät olleet siihen mennessäkään vielä helpottaneet. Jo ensimmäisen käynnin jälkeen kivut puolittuivat ja pystyin vähentämään kipulääkitystä oleellisesti.” -nainen, 54 vuotta

”Käännyin osteopaatin puoleen juuri ennen sairausloman loppumista kaksi kuukautta leikkauksen jälkeen, koska kivut eivät olleet siihen mennessäkään vielä helpottaneet. Jo ensimmäisen käynnin jälkeen kivut puolittuivat ja pystyin vähentämään kipulääkitystä oleellisesti.”

-nainen, 54 vuotta

Asiakkaan kokemus sylkirauhasleikkauksen jälkeisestä arven kuntoutuksesta. Arpikudos lähellä kasvohermoa aiheutti hermon akuutin toiminnanhäiriön, johon saatiin helpotus arven mobilisaatiolla.

”Työterveyslääkäri lähetti minut kurkku- ja nenäerikoislääkärille hengitysvaikeuksien vuoksi. Lääkäri epäili kasvainta kurkunalueella. Epäily osoittautui oikeaksi magneettikuvauksessa. Vasemman sylkirauhasen syvästä osasta lähtöisin oleva kookas kasvain poistetiin. Leikkaus suoritettiin päiväkirurgiassa. Kasvain oli halkaisijaltaan 5 cm ja haarakkeinen, mutta onneksi hyvänlaatuinen. Leikkausviilto ulottui vasemman korvan yläosasta kaulalle ja edelleen leuan alle. 

Lääkitys auttoi aluksi kipuihin sairaalassa leikkauksen jälkeen. Kotiin palatessani kirurgi ennusti haavan paranevan nopeasti – neljä viikkoa riittäisi sairausloman pituudeksi. Kasvohermoja oli jouduttu venyttämään voimakkaasti ja kasvojen vasen puoli oli halvaantunut. Hermoja ei onneksi jouduttu katkaisemaan, joten hermotoiminnan odotettiin palautuvan. Leikkauksesta saattaisi jäädä haitaksi kiputuntemus aina ensimmäisen puraisun yhteydessä. Haavanhoito-ohjeiden lisäksi minkäänlaisia kuntoutusohjeita ei tässä yhteydessä annettu.

Haavateipin poisto ja kaikkien tikkien poisto viikon kuluttua vähensivät haavan alueella tuntunutta nipistelyä. Sen sijaan vasen puoli kasvoista alkoi jännittyä ja kovettui aivan kuin raskauden aikana vatsan pinta kovettuu supistusten yhteydessä. Tiedustelin leikkauksen tehneeltä lääkäriltä ohjeita ja hän kehotti käyttämään kipulääkkeitä edelleen.

Sairausloman lopussa kivut pahenivat ja pään kääntäminen oli kivuliasta. Kävin työterveyslääkärillä, joka kirjoitti lisää kipulääkkeitä ja sairauslomaa ja varasi ajan erikoislääkärille. Erikoislääkäri totesi haavan parantuneen hyvin ja koko leikkauksesta parantumisen vievän noin vuoden. Edelleenkään kuntoutusohjeita ei annettu.

Käännyin osteopaatin puoleen kaksi kuukautta leikkauksen jälkeen juuri ennen sairausloman loppumista, koska kivut eivät olleet vieläkään helpottaneet. Jo ensimmäisen käynnin jälkeen kivut puolittuivat ja pystyin vähentämään kipulääkitystä oleellisesti. Osteopaatin antamien kuntoutusohjeiden avulla kasvojen alueen lihakset rentoutuivat ja halvaantunut kasvojen alue alkoi reagoida. Neljän kuukauden jälkeen leikkauksesta kasvojen motoriikkaa oli palautunut hyvin ja kiristävä tunne leikkausaluella on enää vain hetkittäistä. Lääkärin mukaan olen parantunut odotettua nopeammin. Ilman osteopaatin hoitoja ja neuvoja odottelisin todennäköisesti edelleen kipujen lieventymistä ja kasvojen parantumista.”

                                                                                                -nainen, 54 vuotta

Kertomus osteopaatin näkökulmasta: Asiakkaan leikkausarven alue oli liikerajoitteinen. Arpea tunnustellessa huomasi, että se oli kiinnittynyt leukaperään sekä erityisen vahvasti alaleuan takakulman pehmytkudoksiin. Sylkirauhasen läpi kulkee muun muassa suupielen lihaksiin yhdistyvä kasvohermo (n. facialis) ja kasvain oli leikattu juuri kyseisen hermon vierestä. Asiakkaan vasen suupieli roikkui alhaalla eikä totellut komentoja, joten hermo ei päässyt toimimaan kunnolla. Jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen suupieli alkoi liikkua. Arpikudoksen mobilisaatiolla saatiin aikaan välitön vaikutus hermon toimivuuteen. On näkemykseni mukaan hyvin todennäköistä, että vaikka kirurgi on varonut vahingoittamasta hermoa leikkauksessa, leikkauksesta syntynyt arpikudos ja kudosturvotus rajoittivat kasvohermon toimintaa hermopinteen tavoin. Kevyt liikuttelu erityisesti rajoittuneisiin liikesuuntiin palautti kudosten joustavuutta ja nestekiertoa. Omahoitona asiakkaalla oli arven kevyt hieronta eli kotimobilisaatio sekä puremalihasten ohimo-osan venytys. Arpien hoidon suhteen kannattaa aina ottaa yhteys ensin osteopaattiin, jolloin tarkan tutkimuksen, hoidon ja täsmällisten kotiohjeiden avulla saadaan paras lopputulos.

Lue lisää ja varaa aikasi Arpikudoksen mobilisointi -sivulta.

Varaa aika osteopaatille

Seuraavat vapaat aikani näet ajanvarauskalenterista!