Asiakkaiden kokemuksia

Selittämätön vuotohäiriö

35-vuotiaan Annikan tarina, jossa osteopatian ja terapeuttisten harjoitteiden yhdistelmällä vältettiin kohdunpoisto. Kivut loppuivat heti ensimmäisen hoitokerran jälkeen ja selittämätön vuotohäiriö toisen kerran jälkeen.
”Suosittelen osteopatiaa etenkin sellaisille naisille, jotka kärsivät kuukautiskierron häiriöistä, endometrioosista tai muista lantion alueen kiputiloista. Osteopatian myötä minulle aukesi aivan erilainen maailma kehon moniulotteisuudesta ja sisäelinten ja niitä ympäröivien kudosten hyvinvoinnin tärkeydestä pelkän tuki- ja liikuntaelinten toimintakunnon lisäksi.” -Annika, 35v.
Asiakkaan kertomus:

”Aloin kärsiä erikoisista alavatsakivuista ja vuotohäiriöstä tammikuussa 2020. Oireeni alkoivat yhtäaikaa ison elämänmuutoksen kanssa ja päädyin odottamaan kolme kuukautta, ennen kuin hakeuduin julkisen terveydenhuollon kautta lääkärille.

Minulta otettiin papa-näyte ja näytteestä löytyi pientä solumuutosta, jonka johdosta päädyin Naistenklinikalle yhteensä reilun puolentoista vuoden hoitosuhteeseen. Koko tämän kahden vuoden selvittelyn aikana mitään syytä koville alavatsakivuille ja erittäin tiheälle vuotohäiriölle ei löytynyt.

Tutkimuksista minulle tehtiin useita kolposkopioita ja ultraäänitutkimus. Jokainen tutkimuskerta päättyi samoihin sanoihin; selittämätön vuotohäiriö. Mitään syitä oireilleni ei näiden tutkimusten perusteella löytynyt. Minulle on kokeiltu seitsemää eri keltarauhashormonivalmistetta, niiden yhdistelmiä ja määrätty särkylääkkeitä lievittämään oireita, mutta yhtä muutaman kuukauden ajanjaksoa lukuunottamatta oireeni ovat olleet erittäin rajuja ja jatkuvia.

Vuoden 2022 tammikuussa minulla oli kierukka ja keltarauhashormonilääkitys, niistä huolimatta kärsin kuukautiskivuista ja jatkuvasta päivittäisestä vuodosta koko kuukautiskierron ajan, 28 päivää kuussa.

Vaihtoehtona kohdunpoisto

Viimeisimmällä käynnilläni Naistenklinikalla olin itkuinen ja turhautunut, koska en ollut löytänyt hormoneista minulle vakuuteltua helpotusta. Lääkäri halusi kokeilla minulle vielä uutta keltarauhashormonivalmistetta ja olin niin väsynyt toivomaan niistä ratkaisua, että kyseenalaistin hoidon kokeilun hyötyä. Lääkäri tuohtui epätoivoisuuteeni ja kysyi, että haluanko edetä seuraavaksi operaatioon. Hän kertoi, että kohdunpoisto toisi minulle pysyvän helpotuksen, jos haluaisin oireistani kokonaan eroon.

Muistan, että en oikein kyennyt vastaamaan tähän ehdotukseen mitenkään. Totesin muistaakseni, että nyt esiin nousi sellainen ehdotus, että en tuohon heti suoralta kädeltä uskalla vastata mitään. Kierukkani poistettiin ja hoitoani ei enää jatkettu Naistenklinikalla yhtä puhelua lukuunottamatta.

Onneksi minulla on kulkenut rinnallani rakas ystävä, jolle olen pystynyt kertomaan näistä intiimeistä oireistani ja olen saanut häneltä vertaistukea. Hän on kokenut samankaltaisia oireita itse ja löytänyt ympärilleen osaavan joukon ammattilaisia. Viimeisimmän Naistenklinikan käyntini jälkeen itkin hänelle puhelimessa epätoivoisena, että olin aivan voipunut tilanteeseen. Hän vakuutti minulle, että kaikki selviää, minkä nostan tässä esille siksi, että ilman sitä vakuuttelua, olisin jäänyt epätoivoon. Hän ehdotti minulle, että ottaisin viimein yhteyttä hänen ammattilaisverkostoonsa, joista yksi oli osteopaatti Jutta Aalto. Sain Jutalle nopeasti peruutusajan.

Kivut vähenivät merkittävästi jo ensimmäisen osteopatiahoidon jälkeen

Ensimmäisellä tapaamisellamme naistenklinikan käynnistäni oli kulunut todella lyhyt aika ja oireeni olivat edelleen voimakkaat. Käyntini alussa Jutta kuunteli rauhallisesti kokemuksiani ja otti silminnähden oireeni vakavasti. Tulin kuulluksi, eikä oireitani painettu villasella. Hän kysyi myös, onko näiden oireiden lisäksi kehossani jotain kiputiloja ja kerroin oikean lonkankoukistajani tuntuvan joogatessa ja jumpatessa heikommalta ja että alaselkäni kipeytyi oikealta puolelta alaselkäni. Olen myös tuntenut kipua rintarangan alimmassa nikamassa, joka on ollut arka liikkeessä ja koskettaessa. Ensimmäisen käynnin yhteydessä kävimme läpi liikkeiden avulla kehon mahdollisia liikerajoituksia.

Oikealta puolelta lonkankoukistajasta ja pakarasta löytyi liikerajoitus, Jutta alkoi ensimmäisellä käynnillä hoitamaan oikean lonkankoukistajan seutua. Hoito itsessään tuntui valtavan voimakkaalle, ollessaan kuitenkin erittäin kevyellä kosketuksella tehty. Voimakkuus ei ollut kipua, vaan se oli tunnetta, jota en ollut koskaan ennen missään muussa hoitomuodossa tuntenut. Jutta löysi heti ensimmäisellä kerralla sellaisia kohtia, missä olin kipua tuntenut. Se tuntui helpottavalle. Sain kotiin jumppaohjeita, jotka keskittyivät lonkankoukistajan liikerajoituksen korjaamiseen.

Ensimmäisen käynnin jälkeisenä iltana lantioni kipuili hieman voimallisemmin, mutta jo seuraavana aamuna huomasin eroa kävelemisessä ja voimakkaat kuukautiskipuni olivat poissa. Rintarangan nikamassa ei enää ollut kipua. Kotiharjoittelu oli helppoa toteuttaa kahden minuutin päivittäisillä harjoituksilla ja koin, että oikea lonkankoukistajani voimistui jo muutaman harjoituskerran jälkeen.

Toisen käyntikerran jälkeen selittämätön vuotohäiriö loppui

Toisella kerralla hoito keskittyi oikean pakaran liikerajoitukseen, koska olin huomannut sen vaivaaman minua kotitreenejä tehdessäni. Hoito oli edelleen yhtä voimakkaan tuntuista ja hoidon aikana kävimme myös läpi kohdun ympärillä olleita kipualueita. Hoidon lopuksi Jutta totesi, että voisimme vielä varata yhden ajan. Toisen käyntini jälkeen koin jälleen suuren muutoksen, sillä kaikki ylimääräiset vuotoni loppuivat. Ensimmäisen käyntikerran jälkeen loppuneet kivut olivat myös pysyneet poissa. Minussa heräsi varovainen optimismi ja aloin pikkuhiljaa voida henkisestikin paremmin.

Tein jälleen lyhyitä kotitreenejä ja pakaroideni voimaerot tasoittuivat nopeasti. Kolmannella kerralla kävimme läpi kohdun aluetta. Käsittely oli minulle taas jälleen kerran voimakas, mutta tällä kertaa eri tavalla. Itkin liki koko hoidon ajan, mutta kummallisinta on, että en itkenyt kipua tai mitään muutakaan tietämääni asiaa. Mutta kyyneleitä valui silmistäni. Koin, että Jutta antoi minun kokea tällaisia tunteita ja kävi samalla rauhallisesti läpi hoidollaan niitä kohtia, joissa olin erityisesti tuntenut kipua. Jutta kertoi, että kohtuni alueella tuntui liikerajoitusta, erityisesti painottuen oikealle ja kohdun rungon alapuolelle. Hän antoi minulle jumppaohjeita, jotka tällä kerralla keskittyivät hengitykseen ja hengityksen avulla tehtävään ”alipaine” -harjoitukseen.

Neljä käyntikertaa riitti ongelman ratkaisemiseen

Koin, että nämä liikkeet yhdessä hoidon kanssa auttoivat minua ymmärtämään, miten voin jatkossa ennaltaehkäistä oireitani ja auttaa harjoituksilla orastavia turvotuksen tai kivun tunteita. Hoitoni Jutan kanssa alkoivat helmikuun alussa ja olen ensimmäisen käynnin jälkeen ollut kivuton ja nyt kuukautiskiertoni on ollut jo kaksi kuukautta normaali. Mielialani on kirkastunut valtavasti.

Jutan hoito on ollut kuuntelevaa, kunnioittavaa ja erinomaisen asiantuntevaa. Olen luottanut häneen ihan ensihetkistä lähtien ja kokemus on ollut jopa korjaava niiden kahden vuoden hoitokokeilujen jälkeen, joita olin kokenut terveyskeskuksissa, yksityisillä lääkäriasemilla ja Naistenklinikalla.

Suosittelen osteopatiaa etenkin sellaisille naisille, jotka kärsivät kuukautiskierron häiriöistä, endometrioosista tai muista lantion alueen kiputiloista. Koen, että hoito voi paitsi auttaa oireisiin, mutta samalla hoito auttaa hahmottamaan omaa kehoa sisäisesti ja auttaa myös omalla tavallaan korjaamaan kehosuhdetta pitkällisten kiputilojen jälkeen. Osteopatian myötä minulle aukesi aivan erilainen maailma kehon moniulotteisuudesta ja sisäelinten ja niitä ympäröivien kudosten hyvinvoinnin tärkeydestä pelkän tuki- ja liikuntaelinten toimintakunnon lisäksi.

Olen ikuisesti kiitollinen Jutalle siitä, että elän nyt kivutonta elämää.

– Annika, 35 vuotta


Annikan tapauskertomus osteopaatin näkökulmasta:

Jo ensimmäisellä haastattelukerralla kävi selväksi että Annikan oireet olivat poikkeuksellisen voimakkaat ja vaikuttivat monella tavoin negatiivisesti hänen elämänlaatuunsa. Tulosyynä oli perusteellisesti gynekologisesti tutkittu selittämätön vuotohäiriö ja lisäksi kipu lantiossa, alaselän alueella sekä kosketusarkuutta ja kipua T12-L1 selkärangan nikamien alueella.

Lantion alueen elinten hermotus

Osteopaattisesti ajatellen rinta- ja lannerangan vaihdoskohta on gynekologisesti merkittävä sillä lantion alueen sisäelinten hermotus laskeutuu selkärangasta siltä alueelta (inferior hypogastric plexus). Sen lisäksi lantion alue saa hermotustaan ristiluusta (pelvic splanchnic nerves). Tämä on tärkeää sisäelinperäisten heijastekipujen takia, joiden on havaittu kulkevan myös elinten hermotusalueiden mukaisesti. Näin ollen on loogista että toiminnanhäiriöt lantion alueella säteilevät kipua lantion alueen hermotusalueille. Linkki Heijastekivut / Referred pain

Sisäelinperäinen kipu

Viskeraaliseen eli sisäelinperäiseen kipuun viittasivat myös seuraavat oirekuvaukset. Lantion ja selän alueen kipuja ei provosoinut liike tai lepo, vaan ne tuntuivat jatkuvasti. Lisäksi selässä edellämainitun rintarangan ja lannerangan vaihdoskohdan alueella (TL-väli) oli yökipua, joka ei helpottanut liikkeestä. Koska Annikalla ei ollut muita hälyttäviä systeemisiä oireita (punaisia lippuja) sekä hän oli ollut naistenklinikalla perusteellisissa tutkimuksissa ja hoidossa, aloitin osteopaattisen tutkimuksen ja hoidon.

Osteopaattinen tutkimus ja hoito

Ensimmäisellä kerralla tein perustestini sekä liikerajoitusten että liikekontrollin puolesta. Koska kipu oli jatkunut jo pitkään oli odotettavissa että molempia löytyisi. Kipu itsessään vaikuttaa tuki- ja liikuntaelimistöön niin jännittymisen kuin liikekontrollin heikentymisen kautta. TL-välissä oli liikerajoitusta niin aktiivissa kuin passiivisissa liikkeissä, oikea lanne-suoliluulihas (m. iliopsoas) oli sekä liikerajoittunut että heikosti aktivoituva yhdessä oikea ison pakaralihaksen (m. gluteus maximus) kanssa.

Päätin aloittaa hoidon minimalistisesti ja tein osteopaattisen hoidon oikean lanne-suoliluulihaksen ja lantion alueen sidekudosten alueelle. Sen lisäksi kotiin annettiin helppo lonkankoukistajien sekä -ojentajien aktivointi liike, jota harjoitettiin erityisesti heikommin aktivoituvalla oikealla puolella.

Toisella käyntikerralla oireet olivat jo helpottaneet, joten jatkettiin eteenpäin samalla linjalla, mutta tarkemmin. Harjoitteita vaikeutettiin ja hoitoa kohdistettiin spesifimmin kohdun alueen liikerajoituksiin. Tällä toisella kerralla havaitsin voimakkaan liikerajoituksen lantion alaosan ja kohdun alueella, aivan kuin se olisi painautunut lantion pohjaan kiinni. Kohdun rungon alapuolella oli voimakas liikerajoitus. Tähän voi vaikuttaa ontelopaineet, josta olen kirjoittanut tarkemmin ”Raskauden ajan osteopatia” -blogissani.

Lantion alueen elimiä kannattelee sidekudoksiset ligamentit, mutta niitäkin tärkeämpää on että lantio- sekä vatsa- ja rintaontelon paineet ovat kohdillaan jolloin painesysteemi toimii niin että lantio-ontelossa on alipaine ja lantion alueen elimet ovat sen avulla kannateltuja. Koska Annikan oireet olivat alkaneet voimakkaan stressin ja suuren elämän muutoksen myötä, voi olla että stressi on saattanut vaikuttaa hengityksen kulkuun, joka taas voi vaikuttaa ontelopaineisiin. Oli syy se tai jokin muu, lantio-ontelon painetasapaino vaikutti olevan häiriintynyt, kohdun alaosainen alue oli jännittynyt eivätkä kudokset päässeet nousemaan ylöspäin. Ylipaine lantio-ontelossa voi vaikuttaa koko lantion alueen nestekiertoon. Jos haluat lukea aiheesta lisää, ilmiötä ja osteopaattista ajattelua naisten ongelmista avaa osteopaatti Eveliina Aalto blogissaan ”Naisten osteopatia”.

Jatkoimme hoitoa sisäelinten ympärillä oleviin liikerajoituksiin, jotta elinten ja sidekudosten normaali liikkuvuus saatiin palautettua. Kotiin ohjasin alipaine-hengitysharjoituksen (hypopressive / uddyana bandha), jonka avulla Annika oppi itse tunnistamaan paineen vaihtelun eroja ja vaikuttamaan lantio-ontelon painetasapainoon.

Neljännellä tapaamisellamme Annikan oireet olivat poistuneet ja päätimme hoitojakson molemmin puolin iloisissa ja kiitollisissa tunnelmissa.

Pohdinta

Halusin jakaa tarinan sen vuoksi että vastaavassa tilanteessa olevat naiset voisivat löytää vaihtoehtoja peruuttamattomille toimenpiteille. Annikan kohdalla osteopatian ja terapeuttisten harjoitteiden yhdistelmä oli hoitokeinona vaikuttava, kustannustehokas ja vapaa sivuvaikutuksista.

Tapauskertomuksen perusteella on toki vaikea todentaa hoidon ja yksittäisten toimenpiteiden vaikuttavuutta. Emme myöskään voi tietää tapahtuiko toipuminen sattumalta hoitojakson kanssa samanaikaisesti. Toisaalta oireet ja liikerajoitukset sekä hoidossa tapahtuneet muutokset olivat loogisia, täsmällisiä ja molempien meidän yhteisesti havainnoimia.

Yhtä kaikki, sain olla tukena paranemisprosessissa ja yhdessä asiakkaan kanssa havainnoida hienovaraisia, mutta syvällisiä muutoksia kehotasolla. Ja ennen kaikkea sain todistaa miten piinaava selittämätön vuotohäiriö ja lantion alueen kivut loppuivat.

Osteopaatti ei paranna, luonto ja jokaisessa meissä oleva sisäsyntyinen elinvoima parantaa. Osteopaatti auttaa kehoa pääsemään luonnolliseen, syvään ja kehon joka kohdan kattavaan neutraaliin tilaan. Tällöin kehon nesteet virtaavat vapaasti ja hermot, elinjärjestelmät, hormonit ja soluaineenvaihdunta pääsee toimimaan luonnollisella tavalla. Tämän osteopaatti tekee herkillä käsillään kuunnellen, etsien jännitykset ja mahdollistaen kehon vapautumisen.

Vastaanottotilanteessa mielestäni merkittäviä tekijöitä ovat osteopatian manuaalisten tekniikoiden sekä terapeuttisten harjoitteiden lisäksi kuunteleminen, empatia, luottamus, tutkiminen ja relevanttien löydösten sanoittaminen, keholliset vuorovaikutukselliset syvärentoutumisen kokemukset, salliva tila tunnekokemuksille ja itsehoitokeinojen kautta voimaantuminen. Mielenkiintoista on pohtia mitkä tekijät ovat merkittäviä vaikuttavuuden kannalta vai tuleeko vaikuttavuus useiden tekijöiden yhdistelmästä, kohtaamisesta samalla aaltopituudella monella eri tasolla?

Mielestäni tapauskuvaus kertoo hienosti miten moniulotteista ja yksilöllistä kliininen käytännön osteopatia-hoitotyö on. Käytännön työ on monessa mielessä reduktionistisen tutkimuksen vastakohta. Sellaista on elämä. Muuttujia on niin paljon että meidän täytyy toimia todennäköisyyksien, viitteiden, kokemuksen, vaiston ja vuorovaikutuksen varassa. Ja löytää yhdessä asiakkaan kanssa helpottavia tekijöitä, joilla päästä oireista eroon tai vähintään tuoda lisää hyvinvointia elämään.

Toisinaan tulee tällaisia ihmeenomaisia tapauksia vastaan. Olen ällistynyt ja kiitollinen osteopatian ja kehon itseparanemismekanismien voimasta. Olen niin kiitollinen että sain jakaa tämän kokemuksen Annikan kanssa ja että saan tehdä osteopatiaa työkseni. Kokemukseni perusteella kannustan lämpimästi kokeilemaan osteopatiaa mikäli sinulla on selittämätön vuotohäiriö. Ainoa potentiaalinen riski tai negatiivinen sivuvaikutus osteopatiassa on, että hoito ei kohdallasi toimisi. Ja esimerkiksi 35-vuotiaan naisen kohdunpoiston sivuvaikutuksiin verrattuna se on aika pieni haitta.

Varaa aika osteopaatille

Seuraavat vapaat aikani näet ajanvarauskalenterista!