Asiakkaiden kokemuksia

Kipu lapojen välissä

”Osteopatia auttoi, yläselän oireet poistuivat. Ja heti kun alkaa vähänkin oireilla tiedän, mitä tehdä.” -Sanna, 50 vuotta

”Osteopatia auttoi, yläselän oireet poistuivat. Ja heti kun alkaa vähänkin oireilla tiedän, mitä tehdä.”

-Sanna, 50 vuotta


Mistä kipu lapojen välissä voi johtua? Tietoa rintarangan ja lapavälin kivusta sekä oireista kärsineen asiakkaan kokemus osteopaattisesta hoidosta.

Rintarangan ja lapavälin kipu yläselässä on yleinen vaiva. Rintarangan alue on selkärangan jäykin osa. Tämä johtuu siitä, että rintarangan nikamiin niveltyvät kylkiluut, sekä alaspäin kaartuvat nikaman okahaarakkeet rajoittavat rangan liikettä. Selkärangan nikamien välissä olevat fasettinivelet sekä kylkiluiden nivelet voivat aiheuttaa kipua mikäli ne eivät pääse liikkumaan vapaasti. Mikäli nivel on liikerajoituksessa tai ”lukossa”, sekä nivel että sen ympärillä olevat jännittyneet lihakset, sidekudos ja hermotus hyötyy osteopaattisesta hoidosta ja kivut helpottavat yleensä nopeasti. Selän ja rintarangan alueella voi olla myös iskeemistä kipua. Jos kudokset ovat jatkuvasti venyttyneessä tai jännittyneessä asennossa, veri ei pääse kiertämään kunnolla. Iskeeminen kipu alkaa tyypillisesti vaivata jos olemme pitkään samassa asennossa, esimerkiksi istuen selkä pyöreänä. Siksi liikkuminen ja istumatyön riittävä tauottaminen on tärkeä osa itsehoitoa.

Rintarangan alueella sijaitsee myös tärkeä osa niin sanottua stressihermostoamme, eli autonomisen hermoston sympaattinen punos. Osteopaattisen anatomisen ajattelun mukaan ylikuormitus sympaattisessa hermostossa, eli liiallinen pitkittynyt stressi, voi aiheuttaa oireita rintarangan alueelle, lapaväliin, rintakehään ja jopa käsiin ja päähän, sillä sympaattinen hermosto säätelee myös käsien ja pään verenkiertoa. 

Parhaiten rintarankaa ja kipua lapojen välissä voi hoitaa kiertoliikkeillä. Myös rintarangan hallitut taaksetaivutukset tuovat hyvää vastaliikettä luonnollisesti eteenpäin kaartuvaan rangan osaan. Hengityksen yhdistäminen liikkeisiin on erityisen hyödyllistä rintakehän alueella, sillä hengityksellä voi mobilisoida rintarangan sekä kylkiluiden niveliä. 

Rintarankakipu on yleinen syy hakeutua osteopaatin vastaanotolle. Osteopaattisella hoidolla voidaan auttaa kipuilevaa rintarankaa tehokkaasti. Aina syy ei ole siellä missä kipu on, joten on hyödyllistä tehdä tutkimus kivun alkuperästä. Rintarankaan voi säteillä kipua muista rakenteista kuin rintarangasta. Esimerkiksi kaulan etuosassa sijaitsevien hengityslihasten (m. scaleni) triggersäteily voi ilmetä kipuna lapavälissä. 

Asiakkaani tarina: 

Sanna saapui vastaanotolleni rintarankakivun vuoksi. Haastattelussa selvisi, että vaikka hän oli fyysisesti aktiivinen, hän teki paljon paikallaan istumista vaativaa työtä. Sen lisäksi töissä oli juuri päättynyt pitkään jatkunut stressiä aiheuttanut jakso. Kertoessani rintarankakivun liittyvän mahdollisesti istumisen lisäksi myös stressiin, hän vaikutti kiinnostuneelta ja helpottuneelta.

Asiakkaalle tehtiin kolme hoitoa noin kahden viikon välein ja näiden lisäksi yksi hoito muutaman kuukauden kuluttua hoitosarjasta. Hoidot sisälsivät tutkimuksen ja haastattelun lisäksi rintarangan mobilisointia. Mukaan annettiin myös yksinkertaiset itsehoito-ohjeet, jotka koostettiin sen mukaan, mikä liikesuunta hänen rintarangassaan kaipasi eniten liikettä ja mikä taas toimi hyvin.

Kolmen kuukauden kuluttua viimeisestä hoidosta pyysin asiakkaalta arviota osteopatian hyödyllisyydestä oireen kannalta. Palaute oli seuraavanlainen:

”Moikka Jutta, hyvin on mennyt!

Loman jälkeen, kun autoilu työstä johtuen on taas lisääntynyt, saa rintarangan kanssa olla tarkkana; muistaa tehdä liikkuvuusharjoituksia, venytellä ja hengitellä. Eli enemmän ne vaivat minulla tulee liikkumattomuudesta; autossa ja työpöydän ääressä istumisesta. 

 Mutta tällä hetkellä siis asiat hyvällä tolalla, eli hoidostasi ja neuvoistasi on ollut valtavasti apua. Arvioisin siis että osteopatia auttoi, sillä kipu lapojen välissä poistui. Ja heti kun alkaa vähänkin oireilla tiedän, mitä tehdä.”

-Sanna, 50 vuotta

Varaa aika osteopaatille

Seuraavat vapaat aikani näet ajanvarauskalenterista!